Miksi autot ja autoilu kuuluu miehille? Miksi miehien liikennekäyttäytymistä ei saa arvostella? Miksi silloin, kun nainen erehtyy poikkipuolisen sanan miehen ajotyylistä sanomaan, iskee miehen ego silmille? Millainen tämä maailma olisi, jos autot olisivat naisten juttu?

Valitan siis PY:stä ja sen liikennekäyttäytymisestä. PY on ammattiautoilija, viettää tien päällä 60 tonnin lastin kanssa viikossa n. 60 tuntia. PY harrastaa autoja, se omistaa kaksi kotteroa, joista toinen on myynnissä tai laitettavana. Kun auto on tarpeeksi laitettu, se myydään eteenpäin.

Ongelma tässä nyt vain on se, että koska minä olen oppinut ajamaan autoa PY:n opetuksessa, on minulta suorastaan kielletty PY:n ajotyylin arvostelu. PY on henkilöauton kuskina agressiivinen, eikä voi sietää ajotaidottomia kanssa-autoilijoitaan. Ajotaidottomia ovat kaikki naiset ja kaikki yli nelikymppiset kansalaiset. Vaikka PY itse ajaisi liikennesääntöjen vastaisesti, pitäisi muiden osata ajatella arvaamattoman PY:n toivomusten mukaisesti.

PY vaatii muilta autoilijoilta ymmärrystä, mutta ymmärrys on varmasti viimeinen asia mitä muut PY:ltä saavat. Mikä siinä on, että (joillekin) miehille avautuu reikä päähän ratin takana? Kasvaako se reikä jotenkin umpeen iän myötä?

Meidän pienperheessämme on siis viimeaikoina riidelty railakkaasti liikennekäyttäytymisestä. Tämä on niin iso asia, että varmasti meillä riittää puheenaihetta eläkepäiviin asti. Onneksi minä naisena olen yleensä täysin väärässä.